Het aantal flexwerkers is de afgelopen 15 jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. De grootste groepen die hieronder vallen zijn respectievelijk; zzp’ers (28%) en oproepkrachten (18%). Om het begrip flexwerkers te verduidelijken wordt de volgende beschrijving gehanteerd:
“Werknemers die geen vast contract hebben of een contract hebben met variabele uren. Ook vaste medewerkers zonder vaste uren en werknemers met een tijdelijk contract vallen hieronder. Tot slot worden oproepkrachten en flexibele werknemers hier ook onder geschaard.”
Flexwerkers
In 2018 waren er ruim 289.000 flexwerkers werkzaam, waarvan het grootste gedeelte werkzaam was in de horeca en land- en tuinbouw. Deze flexwerkers zijn over het algemeen relatief jong: 45% is tussen de 15 en 25 jaar oud. Deze generatie is veelal online te vinden en het merendeel is in het bezit van een smartphone. Om slim op deze trend in te kunnen spelen is het van belang dat er zaken gedigitaliseerd worden. Dit kan bijvoorbeeld door een app te gebruiken waar de flexwerker direct zijn uren kan invoeren, loonspecificaties kan inzien en documenten digitaal kan ondertekenen. Nog niet bekend met een dergelijke app? Bekijk dan snel eens de mogelijkheden van de Flexwrapp in combinatie met de Digitale handtekening.
ZZP
De meest voorkomende flex-vorm blijft de zzp-eigen arbeid: 864.000. Het aantal zzp’ers in Nederland groeit dan ook explosief. In 2018 startten er maar liefst 168.000 zzp’ers, 15% meer dan in 2017. Het merendeel van de zzp’ers is werkzaam in de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Redenen voor het starten in een grote stad zijn o.a. een groter bereik/netwerk en meer innovaties. Het is natuurlijk van belang dat de ZZP’ers die je bemiddelt ook correct worden verwerkt in je verloning- en facturatiesysteem. Nog niet bekend met het verwerken van ZZP’ers in Easyflex? Lees dan snel dit artikel.
Bron: CBS, Volkskrant, Flexbarometer