NEN controle op Netto Equivalent WML

Staat bij jou de berekening van het Netto Equivalent WML (NEWML) in Easyflex aan? En maak je elke week het overzicht ‘Verloningen met NEWML’ aan? Dan weet je al hoe belangrijk deze extra loonberekening is. Want je wilt natuurlijk wel voldoen aan de verplichtingen uit de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Dat belang neemt alleen maar toe nu het erop lijkt dat er bij NEN controles steeds vaker op jouw toepassing van het NEWML controleren.

We merken aan vragen die op het Service Center binnenkomen, dat bij NEN controles steeds vaker op de berekening van het Netto Equivalent WML gecontroleerd wordt. Daarom zetten we de belangrijkste punten nog even voor je op een rij.

Overzicht ‘Verloningen met NEWML’ houdt rekening met toegestane inhoudingen
In de berekening van het NEWML wordt rekening gehouden met de volgende toegestane inhoudingen: voorschot, loonbeslag, zorgverzekering en de inhouding van de huisvesting (25% van het bruto minimumloon, netto ingehouden). Raadpleeg hiervoor het exportbestand van het overzicht ‘Verloningen met NEWML’. Bovendien staat bij de NEWML berekening op de loonspecificatie een extra regel met het bedrag van het NEWML min de toegestane inhoudingen.

Let op: Easyflex blokkeert niet als de inhouding hoger is dan de toegestane inhouding. Controleer daarom altijd zelf de loonspecificatie.

Instellen looncomponenten
Door de komst van het NEWML wordt er een extra loonberekening gemaakt om het netto equivalent te berekenen. Je bepaalt zelf welke looncomponenten in deze berekening meegenomen worden. We raden je aan om de instelling ‘Netto Equivalent WML’ per looncomponent (met uitzondering van de wettelijk toegestane inhoudingen) te controleren en eventueel naar wens aan te passen.

Het is mogelijk om een inhoudingslooncomponent in te stellen als uitzondering op het NEWML. Bijvoorbeeld als je een zorgverzekeringspremie wilt inhouden die geen koppeling met Easyflex heeft. Je kunt dan een nieuw looncomponent onder ‘Inhoudingen’ aanmaken of het huidige looncomponent wijzigen. Je hebt de keuze uit: ‘Berekenen als Zorgverzekering’ en ‘Berekenen als ET-huisvesting’.

Aan de hand van het overzicht ‘Bedrijfsinstellingen’ kun je de instellingen van looncomponenten controleren.

NEWML herrekenen
Sinds de invoering van de NEWML berekening in Easyflex zijn er diverse wijzigingen in de berekening doorgevoerd, bijvoorbeeld het uitzonderen van de toegestane inhoudingen en het niet meenemen van bovenwettelijke vakantiedagen. Voor eventuele verloningen die voor deze aanpassingen zijn gedaan, kun je zelf het overzicht ‘Herrekenen verloningen’ aanmaken. Kies bij het overzicht ‘Herrekenen verloningen’ bij ‘Verlonen’ voor ‘Herrekenen met NEWML’. Het NEWML wordt dan met deze aanpassingen opnieuw berekend. Door het herrekenen worden nieuwe loonspecificaties aangemaakt en na het herrekenen kun je het overzicht ‘Verloningen met NEWWL’ opnieuw aanmaken. Deze toont dan de bijgewerkte gegevens.

Meer informatie over de berekening van het NEWML en de WAS kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Download hier het document ‘Wet aanpak schijnconstructies: uitleg over verplichtingen inzake de WML’.

Nieuwsbrief