Nieuw en verbeterd: De verloning van vaste medewerkers!

Nieuw en verbeterd: De verloning van vaste medewerkers!

Eerder dit jaar presenteerden we een innovatieve nieuwe manier om vaste medewerkers te verlonen, namelijk ‘Vast loon voor vaste medewerkers’. Op veler verzoek brengen we nu een ‘flexibele’ update uit. Heb je een parttimer in dienst die wisselende uren werkt? Ook flexibele uren van vaste medewerkers kun je nu makkelijk in Easyflex verwerken.

Sinds 1 oktober is het verlonen van vaste medewerkers opnieuw verbeterd. Naast het verwerken van de uren op basis van het looncomponent ‘Vast loon’, is het nu mogelijk om flexibele uren te verwerken. Het toepassen van het looncomponent ‘Loon normale uren’ is weer mogelijk en het werkt net zoals bij flexwerkers.

Methode kiezen
Voor vaste medewerkers die elke periode hetzelfde loon verdienen, kun je het beste de methode ‘Vast loon voor vaste medewerkers’ gebruiken. Het looncomponent ‘Loon normale uren’ is met name geschikt voor vaste medewerkers die flexibele uren werken. Het is belangrijk om deze keuze te maken, want per declaratie kan maar één van de twee methodes worden gebruikt. Een urendeclaratie waarin de vaste beloning ‘Vast loon’ is toegepast, kan niet worden gecombineerd met flexibele uren.

Voorbereidende stappen

  1. Maak nieuwe rekeningnummers aan voor de journalisering van de uren voor de vaste medewerkers. Deze voeg je toe bij ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Rekeningschema’.
  2. Maak een nieuw looncomponent aan bij ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Looncomponenten’. Maak deze aan onder ‘Loon > Loon in geld > Loon normale uren’, speciaal voor de verloning van de vaste medewerkers. Dit doe je door bij ‘Beschikbaar voor’ te kiezen voor ‘Vaste medewerkers’.
  3. Koppel hier vervolgens de juiste grootboekrekeningen aan voor de journalisering.
  4. Maak een extra reserveringsschema aan bij ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Reserveringsschema’s’, speciaal voor de vaste medewerkers waarbij flexibele uren worden verloond. Het belangrijkste is om in dit reserveringsschema een percentage voor de opbouw van vakantiedagen in te voeren. Laat het vakje bij ‘Geen reservering opbouw’ uitgevinkt staan.
  5. Maak een nieuwe sector aan bij ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Sectoren’. Als je vaste medewerkers zowel met vast loon als met flexibele uren verloont, vermeld dan duidelijk in de naam van deze sector dat deze is bedoeld voor het verwerken van de flexibele uren.

In gebruik nemen
Om de verloning van flexibele uren in gebruik te nemen zal het looncomponent ‘Loon normale uren’ aan de vaste medewerker moeten worden gekoppeld. Ga hiervoor naar de plaatsing en voer op het tabblad ‘Lonen en tarieven’ een nieuwe ingangsdatum in. Let erop dat deze datum in ieder geval ná week 40 (voor de week- en 4-weken verloning) en ná 1 oktober 2015 (voor de maand verloning) ligt. Kies dan de sector die je speciaal voor de verloning van vaste medewerkers met flexibele uren hebt aangemaakt en voer het looncomponent ‘Loon normale uren’ in.

Bij de vaste medewerkers waarbij je nog de vaste uren variant van ‘Vast loon’ gebruikt, moet je deze beloning eerst op het tabblad ‘Vaste beloningen’ beëindigen. Tot slot moet je, na de bovenstaande stappen, de urendeclaraties die al bestaan en ná deze einddatum liggen, herstellen. Dit doe je eenvoudig door de urendeclaratie te bewerken en vervolgens te klikken op ‘Declaratie herstellen’.

Meer weten?
Meer informatie over het verlonen van vaste medewerkers kun je vinden in de procesbeschrijving in het online handboek.

Nieuwsbrief