Vakantiekrachten! Waarom inzetten tijdens de zomerperiode?

Vakantiekrachten! Waarom inzetten tijdens de zomerperiode?

Vakantiekrachten! Waarom inzetten tijdens de zomerperiode?

De zomer is in het zicht en de vrije dagen en vakanties voor de vaste medewerkers zijn grotendeels al ingepland. Daarnaast neemt in een aantal sectoren de hoeveelheid werk in deze periode sterk toe, denk aan landbouwers die gaan oogsten en overvolle terrassen in de horeca. Hoe ga je deze vacature vullen/laten overnemen? Het antwoord op deze vraag is: vakantiekrachten! Door het inzetten van vakantiekrachten kan je personeel met een gerust hart op vakantie gaan en kun je de pieken qua werk opvangen in de zomerperiode.

Het tewerkstellen van vakantiekrachten heeft als bijkomend voordeel de lagere kostprijs! Maar hoe is deze kostprijs nu eigenlijk opgebouwd?

Hoe is de kostprijs opgebouwd? 
Je kostprijs wordt aan de hand van de volgende onderdelen samengesteld:
1. Loon van de flexwerker;
2. Reserveringen en voorzieningen;

Dit zijn de reserveringen voor vakantiedagen, vakantiegeld, kort verzuim en feestdagen die in de CAO zijn opgenomen. Daarnaast zijn er in het reserveringsschema ook voorzieningen opgenomen zoals het pensioen, scholingsfonds en bijvoorbeeld interne voorzieningen. Deze percentages liggen vast in de Reserveringsschema’s bij ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen’.

3. Sociale verzekeringen.
De percentages van alle sociale verzekeringen liggen vast bij ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Sociale verzekeringen’.

Voor vakantiekrachten hoef je niet te reserveren voor kort verzuim en feestdagen. Daarnaast bouwt een vakantiekracht minder vakantiedagen op. Je kunt je wel voorstellen wat dat met je kostprijs doet!

Kostprijs inzien en vergelijken
Wil je de kostprijzen in Easyflex inzien en vergelijken?

Maak dan gebruik van het overzicht ‘Kostprijzen’. Selecteer bij dit overzicht de juiste sector, kies het juiste looncomponent en pensioensoort. Kies bij ‘Inclusief opbouw’ voor ‘Ja’, dan zie je precies uit welke onderdelen de kostprijs is opgebouwd.

Een andere manier om de kostprijs te raadplegen is via ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Kostprijzen’. Gebruik één van deze opties en zie direct het verschil in de opbouw van je kostprijs.

Wanneer is er sprake van een vakantiekracht?
Volgens de ABU CAO is dit een flexwerker die tijdens de schoolvakantieperiode in de maanden juni, juli of augustus tewerkgesteld wordt. Bij de NBBU CAO gaat het om scholieren, studenten en andere studerenden, die in de perioden van vakanties van onderwijsinstellingen tijdelijke werkzaamheden verrichten.

Hoe geef je in Easyflex aan dat het vakantiewerk betreft?
In de aanvraag en plaatsing van de flexwerker kies je voor de leveringswijze vakantiewerk. Op deze manier houdt Easyflex rekening met de lagere kostprijs.

Zet slim vakantiekrachten in en profiteer van de voordelen. Namens Easyflex wensen wij je alvast een mooie zomer!

Nieuwsbrief