Mark Remie van Easyflex ziet hoe uitzendorganisaties worstelen met de nieuwe cao-regels. Zijn boodschap: met de juiste tooling en AI-ondersteuning wordt de complexiteit beheersbaar.
De flexbranche staat voor een enorme uitdaging. De nieuwe cao-regels rondom gelijkwaardige beloning brengen een complexiteit met zich mee die uitzendorganisaties het zweet doet uitbreken. Waar de uitzend-cao met zo’n tien elementen de basis vormde, moeten straks alle cao’s van inleners gevolgd worden; elk met veertien of vijftien verschillende componenten.
“Ik merk dat de branche onrustig is”, zegt Mark Remie, CEO van softwareleverancier Easyflex. “Ze zijn bezig met de nieuwe cao en vragen zich af: wat komt er allemaal op ons af? Ik wil energie en hoop uitstralen, want deze cao-transitie is weliswaar een gamechanger, maar met de juiste aanpak wordt het beheersbaar.”
De impact van de verandering is niet te onderschatten. Uitzendorganisaties moeten straks niet alleen hun eigen cao kennen, maar ook die van alle bedrijven waar ze personeel plaatsen. “Waar je eerst één basis had, zul je straks heel veel cao’s moeten volgen”, legt Remie uit. “Je moet eerst bij die inleners binnen kunnen komen. Dat is al een uitdaging, want die denken vaak: het is jouw business, waarom zou ik daar last van moeten hebben?”
Vervolgens moet voor elk verschil een gelijkwaardige beloning worden bepaald. Heeft de inlener meer vakantiedagen of een fiets van de zaak? Dan moet daar een passende compensatie tegenover staan. “Dat is bijna een onmogelijke taak als je het goed wilt doen”, erkent Remie. “Ik snap de zorgen van uitzendorganisaties heel erg.”
De oplossing ligt volgens Remie in slimme automatisering. “Je ziet dat de branche gewend is om altijd iemand aan te nemen als ze een probleem hebben, maar dat wordt steeds moeilijker. Er zijn steeds minder vakbekwame mensen en de markt is overspannen.” Easyflex werkt samen met klanten aan tooling die de administratieve last drastisch vermindert. “We proberen het routinematige werk, of taken met een repeterend karakter, weg te automatiseren met AI en andere technologieën. Het doel is dat uitzendorganisaties niet bij elke plaatsing een enorme berg werk hebben.”
Een concreet voorbeeld is de CaoScan die het bedrijf heeft ontwikkeld. “Die laat precies zien waar de verschillen zitten tussen de uitzend-cao en die van de inlener. Bijvoorbeeld dat in de uitzend-cao het percentage vakantiegeld hoger is, maar het aantal vakantiedagen lager. Dat kun je dan rapporteren naar je relatie en je medewerker.”
AI speelt een steeds belangrijkere rol, maar dan wel op de juiste manier. “Wij hebben heel veel specifieke informatie over de branche, waardoor onze AI-assistent net iets beter wordt dan de gemiddelde bot. Dan komt er een mooi, inzichtelijk rapport uit voor een uitzendorganisatie.”
De focus ligt daarbij op gebruiksvriendelijkheid. “Wat wij bouwen, moet voor de mensen juist makkelijker zijn, anders kunnen ze het helemaal niet meer volgen. Gebruiksvriendelijkheid is de hoofdzaak.”
Easyflex is al een jaar geleden begonnen met de voorbereiding op de nieuwe regelgeving. “We hebben veel contact met de ABU en NBBU, de brancheorganisaties. Die hebben vertrouwen in ons om goede software te ontwikkelen, die het mogelijk maakt deze cao te volgen”, vertelt Remie. “De tijdsdruk is enorm, maar we zijn heel vroeg begonnen, omdat we zagen wat er aankwam. We volgen het meest extreme scenario.”
Samen met klanten werkt het bedrijf aan praktische oplossingen. “We hebben klanten bereid gevonden om mee te denken over de details, want de problemen die zij dagelijks ervaren zijn bij ons niet altijd top of mind. Veel klanten zijn nu al bezig de cao te toetsen aan de uitzend-cao om te kijken wat de verschillen zijn.”
De ambitie van Easyflex gaat verder dan alleen cao-compliance. “We zijn gefocust op het bieden van een totaaloplossing, zodat uitzenders niet, naast alle complexiteiten, ook nog eens met tien verschillende partijen hoeven te werken. Het moet allemaal in één portaal kunnen.” Het uiteindelijke doel is tijd creëren voor wat echt belangrijk is: “De relatie met de klant, begrijpen wat de veranderingen zijn en nadenken over hoe je met je bedrijf verder gaat.”
Ondanks alle technologische innovaties blijft de menselijke factor cruciaal. “Het gaat uiteindelijk om de sociale connectie; het binden, boeien en behouden in de uitzendbranche. Een nieuwe medewerker onboarden is een kostbaar proces, dat veel tijd en energie kost. Als je meer kunt doen om te behouden wat je hebt, maak je iedereen blij.”
Remie’s boodschap aan de branche is helder: “Je bent niet alleen. Jouw softwareleverancier gaat met je mee en helpt je. Het moet schaalbaar zijn, innovatief zijn en gebruiksgemak als kenmerk hebben. We voelen die pijn ook. En als onze klanten pijn hebben, voelen wij de pijn met hen mee. We groeien samen en als de marktvraag daalt, voelen wij dat ook.”
Met de juiste voorbereiding, slimme tooling en een betrouwbare partner hoeft de cao-transitie geen nachtmerrie te worden. “Integendeel: het kan het startpunt zijn van een efficiëntere, meer geautomatiseerde manier van werken die uiteindelijk iedereen ten goede komt.”