Werkgevers hebben moeite om personeel te vinden. Niet alleen voldoende mensen, maar vooral de juiste mensen. Dat betekent: de positie van de flexkracht is sterker dan ooit.
Waar je vroeger blij mocht zijn als je op gesprek mocht komen, is het nu vaak de werkgever die blij is als er überhaupt genoeg reacties binnenkomen. En dat heeft grote impact op hoe flexkrachten keuzes maken.
“Kandidaten willen meer dan alleen een baan,” zegt Alexandra Gouda, Manager Marketing bij Easyflex.
“Ze zoeken een plek die past bij hun leven, hun ambities en hun waarden. En dat vraagt iets anders van hoe je communiceert, verbindt en begeleidt.”
Van Gen Z’ers die snel schakelen in de horeca tot arbeidsmigranten die tijdens piekperiodes graag in hun eigen taal geïnformeerd worden. Als uitzendorganisatie heb je met veel doelgroepen te maken. En al die doelgroepen verwachten een beleving die bij hen past.
Duidelijke communicatie, snel schakelen en een fijne onboarding zijn daarin essentieel. Het verschil zit hem vaak in de details: het gevoel dat je gezien wordt, dat er met je wordt meegedacht, dat het proces klopt. Dáár win je het vertrouwen.
De relatie met een kandidaat bouw je niet alleen op in het eerste gesprek. Die relatie ontwikkel je met élk contactmoment: het plannen van het eerste gesprek, de manier waarop je een voorstel toelicht, hoe duidelijk je bent over salaris en uren, of hoe snel je informeert bij een wijziging.
Consistente communicatie en een helder proces zorgen ervoor dat kandidaten zich serieus genomen voelen. En dat ze terugkomen. Of beter nog: anderen naar je doorverwijzen.
Een sterk merk, goede naamsbekendheid en herkenbare werkwijze helpen enorm bij die binding. Want als een kandidaat het gevoel heeft dat alles klopt, dat volgt dat vertrouwen.
Veel uitzendbureaus denken terecht na over hun recruitmentstrategie. Maar hoe goed kijk je eigenlijk naar de beleving van je flexkrachten? Voelen ze zich gehoord? Wordt er écht gekeken naar hun wensen, persoonlijkheid en cultuurfit?
Daar kun je punten mee scoren. Het verschil tussen iemand plaatsen en iemand laten landen. En dat begint met het durven stellen van vragen die verder gaan dan diploma’s of sector voorkeur.
Bovendien: als je als kandidaat wéér hetzelfde formulier moet invullen, of drie keer de beschikbaarheid moet doorgeven, raak je de voorsprong weer snel kwijt.
Het klinkt simpel, maar het maakt een wereld van verschil: hoe vaak moet een kandidaat z’n gegevens invullen? Of zijn beschikbaarheid doorgeven? Hoeveel verschillende systemen komen er voorbij voor onboarding, salaris en communicatie?
Hoe meer je kunt centraliseren in één omgeving, hoe prettiger dat voelt voor de flexkracht. Het straalt rust, overzicht en professionaliteit uit. En het zorgt ervoor dat jij écht tijd overhoudt voor persoonlijke aandacht.
“Kandidaten die soepel onboarden, zijn veel sneller op hun plek,” zegt Alexandra. “En dat is niet alleen fijn voor hen, maar ook richting je relaties. Want jij bent degene die het verschil maakt in de eerste indruk van een nieuwe medewerker.”
Heb je drie of meer vragen waar je nog geen duidelijk antwoord op hebt? Dan is het tijd om je processen eens onder de loep te nemen.
Binnen Easyflex bieden we de mogelijkheid om de stappen die voortkomen uit jouw antwoorden op de bovenstaande vragen eenvoudig in je proces te implementeren.
Onze HR-tool, Easy2Be, helpt uitzendorganisaties om de kandidaat- en medewerkersreis beter te organiseren én deels te automatiseren. In zes stappen ondersteunen we bureaus bij het creëren van een fijne ervaring voor elke flexkracht, van sollicitatie tot offboarding.
Met overzicht, consistentie en ruimte voor interactie.