ZZP’ers in Easyflex verwerken? Lees hier hoe het moet!

ZZP’ers in Easyflex verwerken? Lees hier hoe het moet!

Naast het reguliere uitzenden kun je in Easyflex zeker ook werken met ZZP’ers, doorleen constructies en werving & selectie. In dit artikel gaan we dieper in op het verwerken van ZZP’ers in Easyflex.

Nieuwe looncomponenten

Om ZZP te kunnen verwerken in Easyflex, is het nodig om nieuwe looncomponenten aan te maken én in te richten. Dit kun je doen in ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Looncomponenten’. Onderaan het overzicht van de beschikbare looncomponenten vind je een nieuw onderdeel genaamd ‘Inkoopfacturen’. Voor een correcte journalisering van de kosten, moeten er grootboekrekeningen worden gekozen. Journaliseer de te ontvangen bedragen door tegenrekeningen te selecteren in ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Journaalrekeningen > Overige rekeningen’.

Let op: wij adviseren je om het basislooncomponent ‘Loon in geld > Loon > Loon normale uren’ uit te breiden met een looncomponent voor ZZP’ers. Hierop worden namelijk je inkoopkosten geboekt en zodoende apart gejournaliseerd.

Wanneer je voor dit looncomponent grootboekrekeningnummers vastlegt, kun je voor de rekeninggroepen ‘Aansluiting voor loon SV’ en ‘Aansluiting voor loon LB’ het rekeningnummer gebruiken welke je ook toepast bij de tegenrekening. Per saldo wordt er namelijk niets geboekt omdat er geen uitbetaling van loon plaatsvindt.

Tewerkstellen ZZP’er

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, dien je de ZZP’er tewerk te stellen in Easyflex. Voer eerst de algemene gegevens in van de ZZP’er op het tabblad ‘Frontoffice > Flexwerkers > ZZP’.

Let op: bij het tewerkstellen van een ZZP’er mag er duidelijk géén sprake zijn van een gezagsverhouding. Het bepalen van werktijden en geven van opdrachten zou in principe al aangemerkt kunnen worden als gezagsverhouding. Je dient dus na te gaan of er sprake is van een fictieve dienstbetrekking: wie bepaalt het gezag en waar ligt het gezag? Is/ligt dit bij de opdrachtgever? Dan is er sprake van een fictieve dienstbetrekking.

ZZP’er plaatsen

Voordat je daadwerkelijk een facturatie voor een ZZP’er tot stand kunt brengen, maak je eerst een plaatsing aan. In de plaatsing leg je onder het tabblad ‘Werk en personeel’ de leveringswijze vast. Hierin geef je aan dat het een ZZP’er betreft. Door het gebruik van deze leveringswijze worden er een aantal zaken anders verwerkt dan een reguliere plaatsing. Je legt bijvoorbeeld geen uurloon vast. Je kunt tevens in de aanvraag al aangeven dat het een ZZP’er betreft. Let op: dit wordt automatisch overgenomen als je een plaatsing gaat maken. Je kunt dit echter nog wel handmatig wijzigen in de plaatsing.

Let op: zaken die niet van toepassing zijn op een ZZP’er kun je ook niet invullen in de plaatsing (indien je de juiste leveringswijze hebt gekozen!). Denk bijvoorbeeld aan: loonschaal, beloningssysteem, uurloon arbeidsovereenkomst of een loonschema.

Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorgelopen en de plaatsing hebt geaccordeerd, worden er urendeclaraties aangemaakt. Vul de uren in en maak hierna het overzicht ‘Verlonen/factureren’ aan. Voor de ZZP’er wordt er geen loon overgemaakt. Er komt echter wél een factuur uit voor de klant.

Kom je hier niet aan uit? Bel, mail of stel een vraag via het portaal aan ons Service Center. Ons Service Center is maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 bereikbaar op 0162690411 of support@easyflex.nl

Heb je liever een consultant die samen met jou de gegevens juist instelt tegen consultancy tarief? Dat kan! Stuur een mail naar trainingen@easyflex.nl voor de mogelijkheden. Bekijk ook ons Service Plus abonnement. Hiermee kun je voordelig(er) consultancy uren afnemen.

Nieuwsbrief