Dé manier om easy het vakantiegeld uit te betalen aan je flexwerkers!

Dé manier om easy het vakantiegeld uit te betalen aan je flexwerkers!

Eind mei start de periode waarin de meeste werknemers in Nederland hun vakantiegeld ontvangen. Wil je weten hoe je het vakantiegeld snel en eenvoudig in Easyflex kunt uitbetalen? Lees dan snel verder!

Collectief of individueel

Om het jezelf gemakkelijk te maken, betaal je het vakantiegeld met één druk op de knop uit aan al je flexwerkers of vaste medewerkers. Wil je het liever individueel uitbetalen? Ook dat is eenvoudig te regelen:

1.. Collectief

Wanneer je het overzicht ‘Uitbetalen reserveringen’ aanmaakt via ‘Backoffice > Overzichten’ wordt er automatisch per persoon een urendeclaratie aangemaakt, waarin al het opgebouwde vakantiegeld wordt opgenomen. Daarna hoef je de declaraties alleen nog maar te verwerken middels het overzicht ‘Verlonen/factureren urendeclaraties’.

  1. Individueel

In de urendeclaratie van de flexwerker of vaste medewerker ga je naar tabblad ‘Reserveringen’ en klik je in de regel ‘Vakantiegeld’ op de knop ‘Maximum’. Op die manier kun je zelf bepalen bij welke medewerkers het vakantiegeld wordt uitbetaald.

Eén of twee loonspecificaties?

Wanneer de urendeclaratie(s) met gewerkte uren en de opname van het vakantiegeld in dezelfde verloningsrun worden verwerkt, wordt de uitbetaling van het vakantiegeld zichtbaar op dezelfde loonspecificatie als de gewerkte uren van het loontijdvak.

Wil je liever een aparte loonspecificatie genereren voor de uitbetaling van het vakantiegeld? Verwerk in dat geval eerst de urendeclaratie(s) met gewerkte uren. Vervolgens voer je één van bovenstaande opties uit om het vakantiegeld op te nemen. Daarna voer je nogmaals een verloningsrun uit. De flexwerker krijgt op deze manier twee loonspecificaties. Voor de te betalen loonheffing wordt uiteraard wel naar het brutoloon van het totale tijdvak gekeken.

Handig om te weten!

Loonbeslag

Als de aflossingswijze van een loonbeslag ‘Beslagvrije voet’ is, dan zal de nettowaarde van het vakantiegeld volledig als loonbeslag worden ingehouden. Wanneer er in hetzelfde loontijdvak ook andere looncomponenten (zoals ‘Loon normale uren’) worden uitbetaald, dan wordt het vakantiegeld gewoon meegenomen in de berekening van de beslagvrije voet, zodat de flexwerker altijd de beslagvrije voet ontvangt.

Wanneer de aflossingswijze van het loonbeslag ‘Vast bedrag’ is, gaat het vakantiegeld niet volledig naar de beslaglegger. Alleen het vaste bedrag valt dan onder het loonbeslag.

Uitbetalen vóór het verstrijken van het loontijdvak

Wanneer je de uitbetaling van het vakantiegeld collectief doet middels het overzicht ‘Uitbetalen reserveringen’, krijgen de aangemaakte declaraties automatisch de status ‘In batch afwikkelen voor alle loontijdvakken’. Dit betekent dat de urendeclaraties direct worden afgewikkeld met de eerstvolgende verloning, ook wanneer het loontijdvak op het moment van verlonen nog niet is verstreken.

Als je ervoor kiest om het vakantiegeld individueel uit te betalen, dan kun je handmatig voor de optie ‘In batch afwikkelen voor alle loontijdvakken’ kiezen, zodra je de declaratie ‘Gereed’ meld. Let op: deze optie moet dan wel beschikbaar zijn gesteld op tabblad ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Loonproces’. Ook is het op dit tabblad mogelijk om een autorisatierol te koppelen aan deze optie, zodat alleen medewerkers met de betreffende rol voor deze optie kunnen kiezen.

Kom je er niet aan uit? Neem dan contact op met ons Service Center via het ‘Mijn Easyflex’ portaal of via support@easyflex.nl

Nieuwsbrief