Fluitend door de NEN controle

Fluitend door de NEN controle

Je kent het wel. Je hebt het druk met afspraken of het plannen van flexwerkers en je hebt die week ook nog een audit. Voldoe je, als uitzendbureau, wel aan de NEN 4400 norm? Ben je klaar voor de vragen die je krijgt, waar je niet elke dag mee te maken hebt? Easyflex maakt het je makkelijk, lees hier hoe.

Elk jaar heb je, als uitzendbureau, te maken met controlerende instanties die je financiële boekhouding, loon- en personeelsadministratie komen controleren. Je krijgt vragen waar je niet elke dag mee te maken hebt. Denk hierbij aan: Heb je een overzicht met de bedrijfsparameters? Welke flexwerkers zijn sinds de vorige controle in dienst gekomen? Met een goede voorbereiding kom je fluitend door de controle!

F.A.Q. Controlerende instanties
Speciaal voor deze controles hebben we de meest voorkomende vragen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet. In het online handboek kun je deze terugvinden bij de ‘F.A.Q. Controlerende instanties’. Er staat onder andere beschreven waar je veel gevraagde overzichten in Easyflex kunt aanmaken. Denk aan: een overzicht met flexwerkers en de ingangsdatum van hun pensioen, een overzicht met de aangegeven loonaangiftes of een verzamelloonstaat. Ook vind je tips voor het vinden van aansluiting met de loonaangifte, journaalposten en loonstaat. Verder kun je hier de grondslagen voor de reserveringen en de berekening hiervan terugvinden. Kortom, alles wat je nodig hebt om je geheugen weer op te frissen!

Easyflex maakt jouw steekproef
Bij de NEN 4400 screening wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. In Easyflex zit een handige tool om deze steekproef te maken. Bij ‘Backoffice > Audit’ selecteert Easyflex, aan de hand van de gekozen instellingen, automatisch de flexwerkers en/of facturen die voor de audit in aanmerking komen. De controleur kan de gegevens via het scherm raadplegen of middels een exportbestand afdrukken. Het scherm biedt veel informatie en er kan snel naar de diverse onderdelen in Easyflex worden doorgeklikt.

Automatisch uitbetalen reserveringen
Als de naleving van de CAO wordt gecontroleerd, wordt bijvoorbeeld gekeken of de reserveringen binnen de gestelde periode na einde van het dienstverband zijn uitbetaald. Volgens de NBBU CAO ben je als uitzendbureau verplicht om de openstaande reserveringen binnen 6 weken na einde van de overeenkomst aan de flexwerker uit te betalen. Conform de ABU CAO ben je verplicht om de vakantiedagen bij einde van de overeenkomst of uiterlijk aan het einde van het kalenderjaar uit te betalen.

Bij Easyflex is het niet nodig om dit allemaal handmatig bij te houden. Om aan deze verplichting te voldoen gebruik je in Easyflex het overzicht ‘Uitbetalen reserveringen’. Bij dit overzicht, in ‘Backoffice > Overzichten’, kun je instellen dat dit bijvoorbeeld standaard wekelijks wordt aangemaakt. Er wordt dan automatisch door Easyflex gecontroleerd welke flexwerkers in een door jou gekozen periode niet meer hebben gewerkt en je kunt direct bepalen welke reserveringen uitbetaald moeten worden. Het overzicht ‘Uitbetalen reserveringen’ maakt de urendeclaraties aan en deze worden verwerkt, zodra het overzicht ‘Verlonen/factureren urendeclaraties’ wordt aangemaakt.

Wil je meer informatie over het onderdeel ‘Audit’ en het overzicht ‘Uitbetalen reserveringen’? Raadpleeg dan het online handboek.

Nieuwsbrief