Haal het meeste uit het vakantieseizoen!

Haal het meeste uit het vakantieseizoen!

De periode van vakantiekrachten, je weet wel, die drukke periode die je steeds moet kunnen opvangen, is weer aangebroken. We weten dat vakantiekrachten een lagere kostprijs hebben dan reguliere flexwerkers. Waar is de kostprijs nu eigenlijk uit opgebouwd? En hoe kun je deze inzien?

Met het aanbreken van de zomer is de periode gekomen waarbij veel bedrijven vakantiekrachten aannemen om de tijdelijke drukte betreffende werk op te vangen. In een aantal sectoren neemt in de zomer de hoeveelheid werk zo sterk toe, dat het op korte termijn opgevangen moet worden. Denk bijvoorbeeld aan landbouwers die gaan oogsten, horeca en de toeristische sector.

Vaak is het lastig om met het huidige personeel de bezetting rond te krijgen, want die willen ook nog eens op vakantie. Vakantiekrachten zijn voor deze periode dan vaak ook de perfecte uitkomst. Bijkomend voordeel is de lagere kostprijs waarvan je kunt profiteren. Waarom is dat eigenlijk? We zullen je eerst uitleggen waar de kostprijs uit opgebouwd is.

Opbouw kostprijs
De kostprijs van een werknemer wordt samengesteld aan de hand van de volgende onderdelen:

  1. Het loon van de flexwerker;
  2. De reserveringen en voorzieningen;
    Dit zijn de reserveringen voor de vakantiedagen, vakantiegeld, kort verzuim en feestdagen die in het reserveringsschema zijn opgenomen. Daarnaast zijn er in het reserveringsschema ook voorzieningen  opgenomen zoals het pensioen, scholingsfonds en overige voorzieningen. Deze percentages zijn ingegeven op het tabblad ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Reserveringsschema’s’.
  3. De sociale verzekeringen.
    De percentages van alle sociale verzekeringen zijn vastgelegd op het tabblad ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Sociale verzekeringen’.

Voor vakantiekrachten hoef je niet te reserveren voor kort verzuim en feestdagen. Daarnaast bouwt een vakantiekracht minder vakantiedagen op. Omdat de reserveringen lager zijn heeft dit dus een positieve invloed op je kostprijs.

Kostprijs inzien en vergelijken
In Easyflex kun je op een aantal eenvoudige manieren terugzien wat het verschil is tussen de opbouw van de kostprijs van vakantiekrachten en de reguliere uitzendkrachten. Zo kun je gebruik maken van het overzicht ‘Kostprijzen’. Bij het instellen van dit overzicht kun je aangeven om welk looncomponent het gaat, of er pensioen van toepassing is en een sector selecteren. Wanneer je bij ‘Inclusief opbouw’ kiest voor ‘Ja’, zie je precies uit welke onderdelen de kostprijs is opgebouwd.
Naast dit overzicht kun je aan de hand van dezelfde instellingen ook in ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Kostprijzen’ de kostprijs inzien. Gebruik deze twee overzichten om direct te zien wat de kostprijs van je reguliere flexwerkers en vakantiekrachten is.

Profiteer optimaal van de aantrekkende markt door slim vakantiekrachten in te zetten. Alvast een fijne vakantieperiode namens Easyflex!

Nieuwsbrief