Je spaarvarken vullen? Bespaar met vakantiekrachten

Je spaarvarken vullen? Bespaar met vakantiekrachten

Zomer! Stokbrood, slippers, zon en cocktails aan het strand. Of toch de zweetdruppels van je voorhoofd vegen terwijl je zoekt naar extra medewerkers of tijdelijke vervanging voor de bergen aan werk?

In een aantal sectoren neemt de hoeveelheid werk in de zomer sterk toe. Landbouwers die gaan oogsten, volle terrassen voor de horeca en het hoogseizoen voor de toeristische sector. Vakantiekrachten zijn vaak de perfecte uitkomst. Een groot voordeel is dat je van een lagere kostprijs profiteert! Maar waaruit wordt de kostprijs nu opgebouwd?

Hoe wordt de kostprijs opgebouwd?
Je kostprijs wordt samengesteld aan de hand van de volgende onderdelen:

  1. Het loon van de medewerker;
  2. De reserveringen en voorzieningen;
    Dit zijn de reserveringen voor vakantiedagen, vakantiegeld, kort verzuim en feestdagen die in de cao zijn opgenomen. Daarnaast zijn er in het reserveringsschema ook voorzieningen opgenomen zoals het pensioen, scholingsfonds en bijvoorbeeld interne voorzieningen. Deze percentages liggen vast op het tabblad ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Reserveringsschema’s’.
  3. De sociale verzekeringen.
    De percentages van alle sociale verzekeringen liggen vast op het tabblad ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Sociale verzekeringen’.

Voor vakantiekrachten hoef je niet te reserveren voor kort verzuim en feestdagen. Daarnaast bouwt een vakantiekracht minder vakantiedagen op. Je kunt je wel voorstellen wat dat met je kostprijs doet!

Kostprijs inzien en vergelijken
Wil je de kostprijzen inzien en vergelijken? Maak dan gebruik van het overzicht ‘Kostprijzen’. Stel bij dit overzicht in om welk looncomponent het gaat, of er pensioen van toepassing is en selecteer de desbetreffende sector. Kies bij ‘Inclusief opbouw’ voor ‘Ja’, dan zien je precies uit welke onderdelen de kostprijs is opgebouwd.

Een andere manier om de kostprijs te raadplegen is via ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Kostprijzen’. Gebruik één van deze overzichten en zie direct het verschil in (de opbouw van) je kostprijs.

Zet slim vakantiekrachten in zodat je geld overhoudt voor een lading extra cocktail! Wij wensen je alvast een fijne vakantie!

Nieuwsbrief