That’s easy: (Collectieve) loon- of tariefverhogingen in Easyflex

That’s easy: (Collectieve) loon- of tariefverhogingen in Easyflex

Sinds 30 maart 2015 is elk uitzendbureau verplicht om direct vanaf de eerste dag de inlenersbeloning te volgen (op enkele uitzonderingsgroepen na). Onderdeel van de inlenersbeloning is de initiële loonsverhoging. Het wijzigen van de lonen van alle flexwerkers is nogal een klus, maar daar heeft Easyflex de loon- en tariefafspraken voor. Daarmee voer je de wijzigingen voor alle flexwerkers in één keer door.

De hoogte en het tijdstip van de loonsverhoging wordt (door het volgen van de inlenersbeloning) door de CAO van de relatie bepaald. Vaak vindt deze plaats aan het begin van een kwartaal, bijvoorbeeld per 1 juli 2015. Ook dit keer wijzigt het wettelijk minimum loon per 1 juli 2015, namelijk met 0,4%*.

Gebruik van loon- en tarievenschema’s
De lonen die voor de verschillende CAO’s van toepassing zijn, kun je in Easyflex vastleggen in loonschema’s. Deze schema’s kun je zowel in ‘Beheer’, als bij de relatie aanmaken. Voordeel van het vastleggen van de loonschema’s in ‘Beheer’ is dat je de loonafspraken kunt toepassen bij meerdere relaties die dezelfde CAO hanteren. Ook voor de tarieven kun je schema’s in Easyflex aanmaken, wederom zowel in ‘Beheer’, als bij de relatie. Op het tabblad ‘Overige gegevens’ bij de relatie geef je aan of het loon- en/of tarievenschema beschikbaar moet zijn voor die betreffende relatie.

Wist je dat als een flexwerker jarig is, het loon en tarief in de plaatsing zelfs automatisch worden aangepast naar het loon en tarief dat bij de desbetreffende leeftijd horen? Mits je werkt met loon- en tarievenschema’s natuurlijk.

Overzicht ‘Collectieve loon/tarief aanpassingen’
Binnen Easyflex is het mogelijk om alle lonen en/of tarieven tegelijkertijd aan te passen. Dit is super handig bij bijvoorbeeld een verhoging van de minimumlonen, een initiële loonsverhoging of een tariefwijziging. Je hoeft de wijzigingen nu niet apart in elke plaatsing vast te leggen, maar je kunt door middel van het overzicht ‘Collectieve loon/tarief aanpassingen’ de aanpassing direct doorvoeren. Zorg wel dat je eerst de verhoging in de loon- en tarievenschema’s hebt aangepast in ‘Beheer’ of bij de relatie.

Tips

  • Wij adviseren je om een loon- en/of tariefaanpassing altijd eerst proforma aan te maken en daarna pas definitief.
  • Zorg ervoor dat je de loon- en/of tariefaanpassing hebt doorgevoerd, voordat je de declaraties vanaf 1 juli gaat verwerken!
  • Met het ‘Overzicht loon- en tariefafspraken’ in ‘Backoffice > Overzichten’ kun je een rapport maken van de huidige loon- en tariefafspraken die zijn vastgelegd in de plaatsingen. Op het rapport wordt per looncomponent het tarief, het uurloon, de kostprijs en marge per uur getoond.

Voor meer uitleg over loon- en  tarievenschema’s, kun je de procesbeschrijving in het handboek raadplegen onder ‘Procesbeschrijvingen > Relaties > Loon- en tariefafspraken invoeren’. Meer informatie over het overzicht ‘Collectieve loon- en tariefaanpassingen’ vind je in de procesbeschrijving in het handboek onder ‘Procesbeschrijvingen > Algemeen > Collectieve loon- en tariefaanpassingen’.

Het wettelijk bruto minimumloon per 1 juli 2015*
Per 1 juli 2015 gaan de minimumlonen met 0,4% omhoog. Voor werknemers van 23 jaar en ouder, zijn de minimumlonen bij een volledig dienstverband als volgt:

  • Per maand € 1.507,80
  • Per week € 347,95
  • Per dag € 69,59

In Easyflex zijn de nieuwe minimumlonen al doorgevoerd en wordt er vanaf 1 juli 2015 gesignaleerd op deze nieuwe minimumlonen. De volledige tabel van minimumlonen vind je terug in het handboek onder ‘Downloads > Algemene Wet- en Regelgeving documenten’.

* Bron: de Staatscourant d.d. 20 april 2015

Nieuwsbrief