De tips van Richard over Vast Loon

De tips van Richard over Vast Loon

Waarschijnlijk ken je onze consultant Richard al, je hebt hem zeker ontmoet toen je startte met Easyflex. Maar hij doet veel meer dan alleen implementaties, zo is hij nauw betrokken geweest bij het project ‘Vast loon’ en daar deelt hij graag met trots zijn tips over!

Wat is ‘Vast loon’?
“‘Vast loon’ geeft je als gebruiker veel meer mogelijkheden bij het verlonen van vaste medewerkers. Met deze nieuwe methode van verlonen kun je eenvoudiger uren registeren, bijvoorbeeld: welke uren zijn uitbetaald als feestdagen, arbeidsongeschiktheid of leegloop. Om je uren op deze manier te registeren, hoef je alleen maar een extra looncomponenten onder ‘Vast loon’ aan te maken. Daarnaast kun je flexibele uren ingeven, zonder dat het loon hierdoor verandert. Daarom is er gekozen om met ‘Vast loon’ te werken.”

Waarom ben je trots op het onderdeel ‘Vast loon’?
“Naast dat ‘Vast loon’ een mooie manier is voor het verlonen van vaste medewerkers, is het ook een manier om flexwerkers met een vast salaris te verlonen. Vast loon voor flexwerkers was sinds vorig jaar al beschikbaar. Per flexwerker kun je bepalen of je gebruik wilt maken van ‘Vast loon’, ongeacht het aantal uur dat gewerkt is. Dit is uniek voor een verloningspakket en daar ben ik dus erg trots op.”

Hoe maak je inzichtelijk welke vaste medewerkers of flexwerkers ‘Vast loon’ hebben?
“Easyflex heeft hiervoor een heel handig overzicht ontwikkeld, namelijk het overzicht ‘Vaste beloningen’. Met dit overzicht kun je aan de hand van de filterinstellingen zien voor welke vaste medewerkers of flexwerkers er een beloning vastligt op het tabblad ‘Vaste beloningen’. Hierbij wordt het bedrag (en indien van toepassing, het deeltijdpercentage) van de vaste beloning getoond. Ook zie je in één oogopslag de ingangs- en einddatum.
Tip: dit overzicht kun je ook gebruiken om te zien welke bedragen er aan huisvestigingskosten zijn vastgelegd voor de ET-regeling.

Wat moet de gebruiker zeker weten?
“Niet vergeten: je moet een aantal instellingen aanpassen op het gebied van reserveringen! Voor een vaste medewerker moet je op het tabblad ‘Saldigegevens’ de vakantiedagen toekennen. En in het reserveringsschema kun je dan het percentage van de opbouw van vakantiedagen verwijderen. Daarnaast zet je een vinkje bij ‘Geen reserveringen opbouw. Opname verlaagt enkel de stand in tijd’. Door deze optie aan te zetten, kun je in de urendeclaratie in de kolom ‘VD’ de uren van de (door de vaste medewerker opgenomen) vakantiedagen ingeven. Op deze manier worden de vakantiedagen niet boven op het vaste loon uitbetaald en wordt de stand automatisch op het tabblad ‘Saldigegevens’ verlaagd. Er wordt dus gewerkt met een afbouwmethodiek.”

Mocht Richard je op basis van Consultancy nog verder kunnen helpen, dan horen wij dat graag. Dat kan ook binnen de nieuwe Service Plus abonnementsvorm, waarover je hier meer kunt lezen.

In het online handboek kun je ook altijd de procesbeschrijving over ‘Vast loon’ raadplegen voor meer informatie. Daarnaast kun je in de procesbeschrijving ‘Arbeidsduurverkorting’ lezen hoe je ADV in combinatie met ‘Vast loon’ kunt toepassen.

Nieuwsbrief