Wat moet je weten voor 2019?

Wat moet je weten voor 2019?

In Easyflex kan vanaf de derde week van december het loonjaar 2019 worden ingericht. Het loonjaar stellen wij 14 december beschikbaar. Maar ben jij al op de hoogte van de nieuwe minimumlonen en de nieuwe wetten en regels? Wil je onze handige tips weten om goed voorbereid aan de slag te gaan? Lees dan verder!

Wettelijk minimumloon per 1 januari*

Per 1 januari 2019 aanstaande gaan de minimumlonen omhoog. Voor werknemers van 22 jaar en ouder zijn de minimumlonen bij een volledig dienstverband als volgt:

Per maand € 1.615,80

Per week € 372,90

Per dag € 74,58


In Easyflex zijn de nieuwe minimumlonen al automatisch doorgevoerd en wordt er vanaf 1 januari 2019 gesignaleerd op deze nieuwe minimumlonen. De volledige tabel van minimumlonen vind je in ons handboek onder ‘Downloads > Algemene Wet- en Regelgeving’.

Belangrijke wetswijziging

  • Andere loonbelastingtabellen voor buitenlandse flexwerkers

Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Niet-inwoners hebben daar geen recht meer op. Zij hebben alleen nog recht op het premiedeel als ze in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

Dit betekent dus dat je vanaf 1 januari 2019 moet bepalen of je voor een werknemer wel of geen rekening moet houden met het belastingdeel van de heffingskortingen. Daarnaast dien je rekening te houden met het belastingdeel van de arbeidskorting. Daarvoor moet je weten van welk land een werknemer inwoner is, zodat je de juiste loonbelastingtabel kunt gebruiken. Door deze verandering komen er ook nieuwe loonbelastingtabellen.

Tips

  • Totdat je de laatste loonaangifte van 2018 gedaan hebt, kun je nog urendeclaraties van 2018 verlonen. Zodra het loonjaar volledig afgesloten is, is het niet meer mogelijk om correcties voor 2018 uit te voeren.
  • Een 13e maand kun je aan de flexwerker uitbetalen door een extra looncomponent als belaste vergoeding aan te maken. Dit looncomponent kun je toevoegen in de urendeclaratie waarin je de 13e maand wilt uitbetalen.
  • Het is niet nodig om de actieve plaatsingen in 2018 af te sluiten en nieuwe aan te maken voor 2019. Met het overzicht ‘Collectieve loon/tarief aanpassingen’ kun je de lonen en tarieven voor het nieuwe jaar automatisch ophogen. Het systeem maakt daarmee een nieuwe loon- en tariefafspraak aan in de bestaande plaatsing. Voor flexwerkers met het declaratietijdvak week en 4-weken, begint het nieuwe loonjaar op 31-12-2018. Voor flexwerkers met het declaratietijdvak maand, begint het nieuwe loonjaar op 01-01-2019. Lees het artikel ‘Collectieve Loon- en tariefaanpassingen’ als je hier meer over wilt lezen.

Een overzicht van de meest gestelde vragen, vind je hier.

Bronnen: Staatscourant d.d. 24 oktober 2018 en Rijksoverheid

Nieuwsbrief